Over Derk Jan

Derk Jan Eppink (geboren op 7 november 1958) is een Nederlandse journalist, Belgisch politicus en voormalig kabinetsmedewerker van de Eurocommissarissen Bolkestein (1999-2004) en Kallas (2004-2007). In 2009 werd hij gekozen voor het Europese Parlement voor de Lijst Dedecker en maakt sindsdien deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers.

Eppink werd geboren in Steenderen, Gelderland, Hij studeerde Nederlands recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (1977-1981) en daarna Europees recht en internationale politiek aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 vertrok hij naar Brussel voor een stage bij de Europese Commissie en werkte daarna drie jaar als assistent van een Europarlementariër.

In 1987 kwam Derk Jan Eppink te werken op de afdeling buitenland van het NRC Handelsblad. Hij versloeg de situatie in Zuid Afrika, werkte als correspondent in Polen en werd politiek redacteur in Den Haag. In 1995 stapte hij over naar de Vlaamse krant De Standaard, waar hij verslag deed van de Belgische politiek. Hij schreef twee boeken over zijn ervaringen daar: Vreemde Buren en Avonturen van een Nederbelg. Hij stond bekend om zijn rechtse visie.

In oktober 1999 keerde hij terug in de Europese politiek als kabinetsmedewerker van de Nederlandse Eurocommissaris Frits Bolkestein. Hij fungeerde als liaison met het Europees Parlement en speechschrijver en hield zich bezig met de liberalisering van de postsector. In 2004 publiceerde hij samen met Bolkestein het boek De grenzen van Europa. In oktober 2004 voegde Eppink zich bij het kabinet van Siim Kallas, the Estse Eurocommissaris, verantwoordelijk voor administratie, accounting en fraudebestrijding. In maart 2007 verscheen van zijn hand het boek Europese Mandarijnen, wat zijn leven in de Europese Commissie beschrijft.

In 2007 verhuisde hij naar New York, waar zijn vrouw werkte voor de Verenigde Naties. Vanuit de Verenigde Staten versloeg hij de presidentsverkiezingen van 2008 voor de Vlaamse tijdschriften Knack en Trends. Tevens publiceerde hij in dat jaar het boek Amerika kiest een president en ontving Eppink de 2006 Prijs voor de Vrijheid van de Vlaamse klassiek-liberale denktank Nova Civitas.

In 2009 keerde hij terug naar België om plaats te nemen in Europees Parlement voor het Belgische Lijst Dedecker. De partij van Jean-Marie Dedecker neemt deel aan de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers; Derk Jan Eppink is vice-voorzitter van de groep. In het Parlement houdt hij zich vooral bezig met de commissies Begroting, Begrotingscontrole en Economische en monetaire zaken.

Eppink maakt regelmatig zijn opwachting in allerhande media in binnen- en buitenland, zowel geschreven, op de radio of op televisie. Hij schreef een column over buitenlandpolitiek in Elsevier en De Morgen schreef voor de NRC en heeft nu een column in de Volkskrant. In 2010 publiceerde hij het boek ‘De Toren van Babel staat in Brussel’ over de eurocrisis.

Deze website bevat veel van zijn publicaties en een aantal van zijn speeches zijn daarnaast op video terug te vinden via de websites van de Roosevelt Academie in Middelburg, the Universiteit van Maastricht, de University of Mississippi en Mississippi National Public Radio.

Medio 2014, na afloop van zijn termijn in het Europees Parlement, vertrok Eppink naar New York waar hij senior fellow werd bij het London Policy Center. Hij publiceert voor die denk tank en geeft in dat kader ook briefings aan Amerikaanse Congresleden en hun medewerkers over de toestand in Europa.

In maart 2015 publiceerde Eppink zijn boek ‘Rijk der kleine Koningen’ over de Europese elite in het algemeen en het Europees Parlement in het bijzonder.